LUMEA FINANȚĂRII SOCIALE
În cadrul conferinței susținute de BCR Social Finance din data de 18 februarie, am explorat alături de antreprenori și specialiști lumea finanțării sociale. Află mai multe despre posibilitățile de dezvoltare sau contactează-ne pentru a beneficia de consultanță personalizată.
Finanțarea socială urmărește dezvoltarea economică și socială a unei comunități prin susținerea financiară a afacerilor care pot genera impact social precum:
Crearea de locuri de muncă pentru categorii vulnerabile
- Asigurarea stabilității financiare
- Educație de calitate
- Combaterea sărăciei și a foametei
- Reducerea discriminării de orice fel
- Asigurarea diversității
- Economie verde

MISIUNEA BCR SOCIAL FINANCE
"Misiunea BCR Social Finance este de a crea impact pozitiv în societate, ajutând microîntreprinderile, ONG-urile și întreprinderile sociale să își atingă obiectivele prin finanțări dedicate și educație de business. Ne propunem să devenim compania nr. 1 cu impact social în România prin sprijinirea a cinci piloni importanți: crearea de locuri de muncă, o societate civilă puternică, susținerea educației, economie verde și sănătate financiară.", a declarat Ștefan Buciuc, CEO BCR Social Finance.
BCR Social Finance S.A. este o instituție financiară nebancară (IFN), ce acționează ca o întreprindere socială - nu distribuie dividende. Tot profitul este reinvestit în companie pentru a susține proiectele sociale.
Consolidând cunoștințele financiare ale micilor întreprinzători și oferindu-le acces la servicii de finanțare specifice și personalizate în funcție de tipul organizațiilor pe care le conduc, BCR Social Finance susține dezvoltarea economiei sociale, atât în mediul rural, cât și urban.

SPRIJINUL BCR SOCIAL FINANCE PENTRU MICRO-BUSINESSURI ÎN PANDEMIE
· 1400 de credite, cu o valoare de peste 70 de milioane de lei in 2020
· De la înființare și până în prezent au fost acordate 13.000 de credite, cu o valoare totală de peste 480 de milioane de lei

TE SUSȚINEM ÎN TOT CEEA CE FACI
BCR Social Finance a finanțat micro-businessuri, producători agricoli, PFA-uri & întreprinderi individuale. Printre proiectele finanțate se numără diferite activități și domenii precum:
· Capital de lucru, achiziții de echipamente și mașini, modernizări spații de producție
· Sere și solarii tradiționale și sisteme inteligente de reglare temperatură & umiditate
· Producție și comercializare de produse alimentare tradiționale
· Producție de piese de mobilier la comandă, piese unicat
· Mecanică auto cu componente de robotică
· Proiecte care promovează tehnologia
SINGURII FINANȚATORI ACTIVI PENTRU ONG-URI
· BCR – 30 ONG-uri susținute în ultimii patru ani cu 3,9 mil. EUR
· 11 ONG-uri finanțate în 2020 cu 2 milioane de EUR
· BCR SOCIAL FINANCE – finantare lansată în iunie 2020
· 5 ONG-uri finanțate în 2020 cu 700.000 de lei
· Singurul program de finanțare dedicat sectorului non-profit
o Dobânda subvenționată 100% în 2020 și 2021 de către Fundația Erste pentru utilizările din credit efectuate până la 30 septembrie 2021
FINANȚARE PENTRU RECONVERSIE PROFESIONALĂ
BCR Social Finance și Fundația Erste
· Finanțare de 340.000 de lei programului lansat de Școala informală de IT
· Dedicat persoanelor care și-au pierdut locul de muncă sau au rămas în șomaj tehnic, pe fondul crizei generate de pandemia de COVID-19
FINANȚĂRI CU GARANȚIE DE LA UE
Programul EaSI - pentru ocuparea forței de muncă si inovare socială
BUSINESS
· 2.100 de micro-businessuri și agricultori
· 105 de milioane de lei
· Target - dublarea sumei în următorii trei ani
ONG
· Primul credit a fost acordat Școlii Informale de IT
· Target – finanțări de 2,5 de milioane de lei pentru afaceri sociale
AVEM ÎNCREDERE ÎN CLIENȚII NOȘTRI ȘI NE BUCURĂM DE ÎNCREDEREA LOR
Ne bucurăm să putem susține proiecte frumoase în România, iar rezultatele companiilor care reușesc să se dezvolte reprezintă o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun. Proiectul “Digital People” lansat cu Școala Informală de IT, colaborarea cu indexAR, susținerea prin creditare a companiei Aronia Chartlottenburg sau Small Flower Garden Dumitrache reprezintă o parte dintre poveștile de succes, importante mai ales pentru dezvoltarea economiei sociale.
“Pe lângă susținerea financiară am apreciat faptul că am primit și suport în înțelegerea instrumentelor disponibile și a soluțiilor pentru situații neprevăzute. Practic toate sfaturile privind business planul necesar pentru a primi finanțare și mentoratul care îți ghidează pașii în dezvoltare sunt aspecte esențiale pentru progresul oricărui antreprenor.
Recomand BCR InnovX și educația de business oferită de BCR și BCR Social Finance atât în cadrul evenimentelor, cât și cea oferită de managerii de relații în vederea înțelegerii soluțiilor pe care aceștia le pot oferi.” (RĂZVAN BOLDIȘ – CEO indexAR)
“Colaborarea societătii Cristal Cuisine cu BCR Social Finance a început într-un moment de expansiune pentru noi, fiind o firmă cu aproape doi ani de activitate, dar cu planuri mari, am dorit să nu mai credităm societatea din surse proprii și să accesăm un credit pentru a investi.
Din punctul nostru de vedere am fost susținuți atât înainte de perioada pandemiei, când într-adevăr finanțarea era mai accesibilă, dar și în momentul în care băncile nu mai creditau în domeniul cel mai afectat, respectiv HORECA, astfel reușind să semănam al doilea contract de creditare pentru a mai deschide un punct de lucru după o colaborare de câteva luni.
Cel mai important într-o colaborare este cât de mult partenerul își dorește să te sustină, să găsească soluții, mai ales când vine vorba de finanțare. Modul în care am fost tratați la semnarea primului contract a făcut ca la nevoia unei noi finanțări să nu căutam alte alternative.
Abordarea, flexibilitatea condițiilor, timpul de acordare au pus baza finantării. Cu siguranță dacă găsim oportunităti de dezvoltare direcția către finanțare va fi aceeași deoarece analiza se face individuală nu după indici generalizați de un sistem, acest aspect transmite o siguranță ( chiar o stare de bine) pentru că se analizează ce se întâmplă efectiv în firmă ta și care sunt planurile tale de viitor.
De-altfel am recomandat și la alți antreprenori avantajele și modul unic de abordare pentru acordarea unui credit.” (CEZAR MEIU – ASOCIAT S.C CRISTAL CUISINE S.R.L IAȘI)
PLANURI DE VIITOR ÎN 2021-2022
BCR Social Finance va continua să sprijine economia socială, acționând pentru a se dezvolta pe 5 piloni principali: crearea de locuri de muncă, o societate civilă puternică, susținerea educației, economie verde și sănătate financiară.
1. CREAREA ȘI MENȚINEREA LOCURILOR DE MUNCĂ
Vom acorda și în viitor susținere microintreprinderilor și întreprinderilor sociale prin instrumente financiare (finanțare microîntreprinderi, factoring finanțare întreprinderi sociale tare pentru start-ups, Co / pre-finanțare a proiectelor cu fonduri nerambursabile, finanțare pentru reconversie profesională), dar și prin instrumente non-financiare (consultanță financiară individuală, Școala de Bani și Școala de Business).
2. SOCIETATE CIVILĂ PUTERNICĂ
Focusul BCR Social Finance va fi sprijinirea ONG-urilor și întreprinderilor sociale în eforturile lor de a ajuta comunitățile vulnerabile să-și depășească dificultățile, prin educație, crearea de locuri de muncă, servicii sociale și acces la artă și cultură pentru grupuri vulnerabile, din comunități rurale și urbane defavorizate. Prin instrumente financiare (finanțare ONG și întreprinderI sociale , finanțare pentru formare / reconversie profesională) și instrumente non-financiare (Onboarding dedicat, Școala de Bani și Școala de Business)
3. SUSȚINEREA EDUCAȚIEI
Ne vom concentra în continuare pe susținerea IMM-urilor care investesc în formarea profesională și dezvoltarea competențelor forței de muncă și pe sprijinirea IMM-urilor / ONG-urilor specializate în servicii de formare și educație (de exemplu, grădinițe, școli), prin intermediul instrumentelor financiare și non-financiare disponibile.
4. ECONOMIA VERDE
Un aspect foarte important pentru întreaga comunitate îl reprezintă economia verde. BCR Social Finance va susține cresterea utilizarii energiei regenerabile pentru IMM-uri si persoane fizice, va acorda suport pentru proiecte care vizează eficiența energetică și protecția mediului (de exemplu, gestionarea deșeurilor, canalizare, apă curentă, reducerea amprentei de CO2).
Instrumente financiare:
• Finanțare microintreprinderi
• Finantare pentru start-ups
• Finantare produs dedicat- green loans
• Co / Pre-finanțare a proiectelor cu fonduri nerambursabile
Instrumente non-financiare:
• Consultanță financiară individuală (Școala de bani)
• Educație de business (Școala de Business)
• BCR Social Finance- reprezentantul grupului BCR pentru sustenabilitatea mediului
5. SĂNĂTATE FINANCIARĂ
Ne vom concentra pe îmbunătățirea sănătății financiare pentru persoanele fizice și pe sprijinirea companiilor care se confruntă cu dificultăți, prin intermediul instrumentelor financiare (finanțare pentru persoanele vulnerabile, finanțare pentru start-up-uri) și non-financiare (consultanță financiară individuală (Școala de bani), educație de business
În premieră, un proiect special BCR Social Finance ce urmează să fie lansat în vara anului 2021: Skills and Education – European Investment Fund Guarantee Pilot.
“Am aplicat în această toamnă la Fondul Naíonal de Investiții cu acest proiect și am primit aprobare. Astfel vom construi primul credit de studii din România. Am realizat proiectul împreună cu partenerii noștri de la Universitatea Babeș-Bolyai care ne-au ajutat cu o cercetare pentru a vedea care sunt nevoile reale ale studenților din România, și ,totodată, am colaborat cu Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România pentru a înțelege care sunt nevoile reale ale întreprinderilor mici și mijlocii. Sunt lucruri foarte importante, pentru că trebuie să construim ceva real și actual pentru nevoile specifice din țara noastră. Împreună putem crea un adevărat impact social în România. “ a declarat Ștefan Buciuc, CEO BCR Social Finance.
"Reconversia profesională este extrem de importantă într-un mediu economic dinamic așa cum este cel în care ne aflăm acum. Importantă reconversiei profesionale este amplificată în acest moment de efectele pandemiei COVID-19, multe joburi suferind modificări care necesită o adaptare a skill-urilor. În același timp, observăm o dinamică ridicată a pieței muncii, unele joburi dispar, unele se transformă și altele apar. În acest context, reconversia profesională are un rol critic pentru adaptarea angajaților și a tinerilor la realitatea economică. Drept urmare, salutăm inițiativele BCR pentru susținerea antreprenorilor prin educație de business și finanțare și pentru susținerea reconversiei profesionale prin proiectul Skills and Education Guarantee Pilot. Vă urăm succes și vă asigurăm sprijinul nostru în implementarea proiectului." DANIEL URITU PRESEDINTE EXECUTIVE PTIR (PATRONATUL TINERILOR ÎNTREPRINZĂTORI DIN ROMÂNIA) MEMBRU CNIPMMR
"Excelența și, în egală măsură, tradiția obligă. Ne obligă pe noi, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), cea mai mare, cea mai veche și una dintre cele mai performante universități ale țării (adesea prima prin prisma rankingurilor internaționale), să țintim constant la performanțe excepționale. Să promovăm inovarea în educație, în cercetare, dar în aceeași manieră să fim vârf de lance și în inovare socială. Excelența se măsoară așadar, alături de rezultate de cercetare avansată inovative și metode de predare inovativă, și prin existența unor instrumente prin care putem oferim studenților șansa să devină membri ai acestei comunități academice care a făcut din excelență o adevărată tradiție. Parteneriatul strategic cu BCR Social Finance ne oferă această posibilitate extraordinară: instrumentul dezvoltat de BCR Social Finance împreună cu UBB vine în întâmpinarea unei cereri reale și justificate și oferă șansa viitorilor studenți să ni se alăture, iar apoi să-și termine cu succes studiile și să se și integreze în piața muncii. E o adevărată măsură de inovare socială, prima de acest tip în toată țara, și ne bucurăm de acest parteneriat UBB-BCR Social Finance în dezvoltare socială. Excelența și tradiția cu care ne mândrim ne obligă și la incluziune, pentru a merge mai departe pe drumul pe care ni l-am asumat. " PROF. UNIV. DR. DAN-TUDOR LAZĂR, PRORECTOR UBB | PROF. UNIV. DR. MARKÓ BÁLINT, PRORECTOR UBB
BCR Social Finance S.A. este o instituție financiară nebancară (IFN), înființată în 2009 sub denumirea de good.bee Credit (GBC). În prezent ea reprezintă asocierea dintre Erste Social Finance Holding GmbH (51%) și Banca Comercială Română S.A. (49%). BCR Social Finance IFN este supusă legislației specifice și regulamentelor emise de către și sub supravegherea Băncii Naționale. Erste Social Finance Holding GmbH este componenta de incluziune financiară a Grupului Erste (60%) și Fundației ERSTE (40%). Înființată în 2008 de către Fundația Erste si Grupul Erste, scopul său fiind acela de a contribui la prosperitate și de a facilita accesul la servicii financiare pentru toți, prin investiții integrate în infrastructura socială, servicii sociale, capital uman și dezvoltarea abilităților, inovație, microfinanțare și economie socială în regiunea CEE.