Încă de la înființare, misiunea BCR Social Finance este de a crea impact pozitiv în societate, ajutând microîntreprinderile, ONG-urile și întreprinderile sociale să își atingă obiectivele prin finanțări dedicate și educație de business. Finanțarea socială urmărește dezvoltarea economică și socială a unei comunități prin susținerea financiară a afacerilor care pot genera impact social precum:
Încă de la înființare, misiunea BCR Social Finance este de a crea impact pozitiv în societate, ajutând microîntreprinderile, ONG-urile și întreprinderile sociale să își atingă obiectivele prin finanțări dedicate și educație de business. Finanțarea socială urmărește dezvoltarea economică și socială a unei comunități prin susținerea financiară a afacerilor care pot genera impact social precum:
- Crearea de locuri de muncă pentru categorii vulnerabile
- Asigurarea stabilității financiare
- Educație de calitate
- Combaterea sărăciei și a foametei
- Reducerea discriminării de orice fel
- Asigurarea diversității
- Economie verde
BCR Social Finance își dezvoltă și adaptează în permanență produsele de finanțare pentru a acoperi nevoi specifice, ce apar fie în raport cu mediul de afaceri, fie prin dinamizarea contextului socio-economic.
Pentru societatea civillă instrumentele de finanțare oferite de BCR Social Finance presupun flexibilitate și optimizări în funcție de nevoile fiecărui ONG/ Întreprindere socială pentru:
- Credite pentru capital de lucru
- Credite de investiții
- Credite de pre-finanțare
- Credite de co-finanțare
Legislația în schimbare, provocările întâmpinate de societatea civilă, lipsa informării corecte pot genera de multe ori probleme în care unele instituții financiare nu doresc să se implice. Însă BCR Social Finance este o insituție financiară nebancară creată special pentru înțelegerea și susținerea sectorului non-guvernamental, atât prin finanțare, cât și prin educație de business și consultanță privind modalitățile de finanțare posibile.
"Ne bucurăm de fiecare dată când putem să intervenim pozitiv în parcursul unui ONG sau a unei Întreprinderi Sociale pentru că știm cât de important este ca acestea nu doar să își continue activitatea, ci să se dezvolte în continuare.
Asociația The Social Incubator schimbă vieți la propriu, oferind prin munca lor de zi cu zi în toată țara șanse mai bune de dezvoltare pentru tinerii ce provin din medii vulnerabile. Fiecare activitate a asociației, fiecare voluntar, fiecare succes înregistrat în câmpul muncii reprezintă de fapt o îmbunătățire a societății în care trăim. Asociația The Social Incubator creează o lume mai bună nu doar pentru tinerii pe care îi ajută, ci pentru noi toți. “ Alexandru Codreș, Director Zonal Sud, BCR Social Finance.
De cele mai multe ori poveștile ONG-urilor se referă doar la cei pe care îi ajută, însă dincolo de rezultatele finale și faptele bune care reies din întreaga activitate sunt o mulțime de provocări și oameni care luptă cu ele.
Munca ONG-urilor și a Întreprinderilor sociale trebuie cunoscută mai bine de către publicul larg, înțeleasă și susținută, pentru că impactul pe care îl creează în societate este benefic pentru fiecare dintre noi. Ne bucurăm să putem afla mai multe detalii despre activitatea Asociației The Social Incubator și perspectiva pe care o au oamenii care lucrează neîncetat la un viitor mai bun.
1. Cine formează echipa din spatele The Social Incubator și ce misiune are aceasta?
“Asociația The Social Incubator a fost înființată în aprilie 2014 de către un grup de 5 prieteni, profesioniști în domenii diferite, care, după ce s-au implicat împreună în multiple activități de voluntariat luând forma unui sprijin punctual și pe termen scurt pentru tinerii instituționalizați, au realizat că nevoile acestor tineri sunt mult mai complexe și că, pentru a determina o schimbare reală și sustenabilă în viețile lor, e necesar ca ei să fie sprijiniți în mod individual, pe termen lung.
Astfel, misiunea Asociației The Social Incubator este aceea de a susține în general tinerii care provin din medii vulnerabile, concentrându-se pe tinerii care au părăsit sau urmează să părăsească sistemul de protecție a copilului. Asociația își îndreaptă eforturile spre a înlesni procesul tranzițional al tinerilor cu vârste cuprinse între 16 - 26 de ani spre a deveni adulți independenți, punându-le în valoare aptitudinile și calitățile. Așadar, Asociația The Social Incubator își asumă rolul de vector de integrare, de element de legătură al tinerilor vulnerabili cu societatea în genere. “
2. Prin ce provocări trec tinerii din ziua de azi (mai ales cei din medii vulnerabile) și cum pot fi ajutați să le depășească?
“Nevoia identificată este accesul limitat pe piața muncii a tinerilor vulnerabili, fiind în risc de excluziune socială. În România:
- Rata de șomaj a tinerilor este cu 8% peste cea a mediei UE
- Cca. 60.000 de beneficiari ai sistemului de protecție specială a copilului
- Doar 1 din 70 dintre beneficiarii care părăsesc sistemul de protecție se angajează legal
- Tinerii NEETs: între 350.000 si 420.000
- Lipsa servicii de consiliere în sistemul educațional (1 consilier de școală la 800 de elevi)
Educația profesională reprezintă capitalul tinerilor de a duce o viață pe cont propriu, a evita situații de risc și vulnerabilitate și de a dobândi independența (incl. financiară).
Acest lucru evidențiază existența unor neconcordanțe ale pieței muncii, din cauza competențelor necorespunzătoare, a mobilității geografice limitate sau a condițiilor de salarizare necorespunzătoare.
Astfel, Asociația își îndreaptă eforturile spre a intermedia acest proces de tranziție pe piața muncii pentru tinerii vulnerabili, prin o abordare individuală, personalizată și folosind instrumentele necesare pentru o integrare socială, emoțională și profesională reușită: orientarea și consilierea vocațională, educația non-formală și informală, consiliere psihologică, facilitarea obținerii serviciilor medicale, asigurare spațiu locativ, identificarea și conectarea cu meditatori care să le asigure tinerilor un acces suplimentar la educație, conectarea cu mentori care să le ghideze tinerilor pașii către o viață independentă, facilitarea de stagii de practică și cursuri de pregătire profesională, vizite exploratorii/job shadowing, sprijinul în identificarea unui loc de muncă plătit și facilitarea obținerii unui loc de muncă.“
3. Care sunt poveștile de succes The Social Incubator și cum poate contribui oricine este interesat pentru a continua seria faptelor bune?
“Definiția succesului este diferită pentru fiecare poveste în parte. Așa cum spuneam, fiecare beneficiar intră într-un proces personalizat și împreună cu el ne setăm obiective și o imagine de succes care să fie potrivită situației în care se află atunci cand ajunge la noi, abilităților și competențelor proprii, dar și dorințelor pe care le are în acel moment.
Pentru că lucrăm în toată țara și avem mii de tineri cu care lucrăm, suntem într-o continua căutare de oameni buni și calzi care își doresc să se implice. Fie că au doar câteva ore pe lună sau o disponibilitate de timp mai mare, avem variante diverse care pot implica fie componenta educațională (meditatori, speaker), fie implicare pe termen lung (mentorat, implicare în proiecte etc.). Toate aceste opțiuni sunt disponibile pe site-ul nostru la secțiunea DONEAZĂ TIMP (https://asociatiasocialincubator.org/doneaza/ ) și un proces amplu de selecție și pregătire a voluntarilor, pe oricare dintre direcțiile pe care le aleg.”
4. Care sunt planurile de viitor pentru The Social Incubator?
“Ne dorim foarte tare să lărgim aria de intervenție (tocmai am lansat primul nostru proiect pentru vârstnici) atât pentru alte categorii de vârstă, cât și în domeniul medical, vrem să intervenim și la nivel de politici publice și să contribuim cu expertiza și know-how-ul dobândit la firul ierbii și suntem convinși că în 10-15 ani vom avea, în fiecare regiune administrativă a țării noastre, câte un centru comunitar care să ofere servicii tinerilor și vârstnicilor care provin din medii vulnerabile sau se află în situații de risc.”
5. Care sunt provocările prin care trece un ONG și cum poate obține finanțare?
“Provocările societății civile sunt multiple și sunt în special legate de partea financiară. Chiar dacă statul oferă câteva variante de susținere financiară pentru personae fizice și juridice, fie companiile nu le cunosc în profunzime, fie există o reticență a donatorilor și a sponsorilor. Credem cu tărie că este important să susținem orice cauză în care credem, atât la nivel individual, cât și în companiile în care lucrăm, pentru că schimbarea se produce doar dacă o facem împreună.”
6. Cum a descurs colaborarea cu BCR Social Finance? Cum ati ales finantarea si de ce ati recomanda-o si altor ONG-uri?
“BCR Social Finance este un partener solid, care a avut încredere în noi atunci cand aveam mare nevoie – într-un scenariu în care derulăm primul proiect European și ne confruntăm cu provocări noi, a fost extrem de important să ne putem baza pe susținerea voastră necondiționată, într-un parteneriat bazat pe încredere, transparență și prietenie.
Recomandăm cu mare drag BCR Social Finance oricărui ONG care își dorește să construiască o relație pe termen lung cu un partener de nădejde. Vă asigurăm că veți găsi o echipă flexibilă, profesionistă care înțelege perfect provocările acestui domeniu și oferă mereu soluții adaptate și potrivite pentru orice situație.”
Află mai multe despre proiectele Asociației The Social Incubator pe https://asociatiasocialincubator.org/