Soluții pentru legumicultori și producătorii de cereale

Vezi ce pot face legumicultorii și producătorii de cereale cu finanțarea de la BCR Social Finance

Soluții pentru legumicultori și producătorii de cereale

Vezi ce pot face legumicultorii și producătorii de cereale cu finanțarea de la BCR Social Finance

După ce a ocupat un loc fruntaș în topul Uniunii Europene la culturile de grâu și floarea soarelui în anii precedenți, România a avut de înfruntat o scădere a recoltei de cereale cu aproximativ 50% în 2020 față de 2019. Seceta și pandemia au jucat un rol crucial în rezultatele recente din agricultura românească, iar provocările pentru producătorii agricoli nu vor înceta în 2021. Fenomenele meteo extreme și imprevizibile devin un dușman permanent al agricultorilor, mai ales în condițiile în care investițiile în infrastructura de irigații și modernizarea acestui sector nu sunt suficiente.

 

Pierderile înregistrate de producătorii agricoli sunt cu atât mai profunde cu cât afacerile lor nu se pot baza pe un capital consistent din anii precedenți. Cheltuielile raportate la necesarul de producție sunt în continuare vitale pentru a putea menține fermele pe linia de plutire într-un 2021 care nu se anunță mai ușor din punct de vedere economic.

Sursa: Eurostat, Economic Accounts for Agriculture (values at real basic price)

Updated: June 2020 Astfel, având în vedere faptul că în ultimii ani producția principală din România în sectorul agricol se baza pe cereale, culturi industriale și legumicultură, în 2021 se așteaptă ca în aceste domenii să se găsească soluții urgent pentru a se depăși cu bine criza. Dincolo de normele legislative și ajutoarele acordate agriculturii de către stat, fiecare producător se străduiește să găsească individual cele mai eficiente soluții pentru a-și diminua pierderile din acest nou an și eventual, pentru a recupera profitul pierdut. Strategia pentru anul acesta trebuie să includă însă un plan pe termen lung, având în vedere durata pandemiei, pentru ca agricultorii să își poată susține ritmul de producție indiferent de factorii externi. Astfel, printre soluțiile pe care le pot avea in vedere legumicultorii se numără:

 

  • Extinderea serelor. Tot mai mulți legumicultori aleg să își realizeze producția în sere și să cultive mai mult în interior, având în prezent la dispoziție o varietate mai mare de materiale și tehnologii mult mai ușor de utilizat și instalat. Această abordare le permite să cultive mai multe soiuri diferite sau anumite legume pentru care au o cerere mai mare.
  • Energie verde. Dezvoltarea afacerii pentru a produce si utiliza energia verde este încurajată prin diferite finanțări europene și nu numai. Autonomia cultivatorilor în aceste condiții poate reduce considerabil costurile pentru curent și combustibil, iar cei care fac un pas înainte în acest sens vor culege cât de curând roadele unei asemenea investiții. 
  • Achiziție utilaje performante. Se poate reduce considerabil volumul de muncă prin achiziționarea utilajelor potrivite pentru anumite culturi sau a tehnologiilor menite să îmbunătățească procesul de întreținere și recoltare. Atât legumicultorii, cât și producătorii de cereale, devin tot mai interesați de mașini și echipamente care le pot reduce timpul și costurile pentru anumite operațiuni, atât prin utilaje noi, cât și prin unele second-hand. 
  • Utilizarea metodelor moderne de combatere a dăunătorilor. Într-o industrie de consum axată pe protejarea naturii și pe consumarea produselor bio, producătorii agricoli caută strategii moderne care să îi mențină pe termen lung pe piață. Astfel, managementul dăunătorilor impune noi tehnologii: drone care eliberează insecte benefice, roboți care scot periodic buruienile, capcane speciale pentru insectele dăunătoare sau plantarea unor rânduri intermediare ce le-ar putea ține pe acestea la distanță
  • Tehnologii moderne. Viața unui producător agricol poate fi mai ușoară datorită tehnologiei. Aplicații precum FarmLogs sau Agronote îi ajută pe fermieri să țină evidența mult mai eficient calculând costurile de producție raportat la activitățile pe care le fac întreprind zi de zi. Se pot crea rapoarte bazate pe informațiile din acel sezon agricol, se optimizează utilizarea de îngrășăminte, se evidențiază cheltuielile cu fiecare input cum ar fi: motorină, irigații, electricitate, echipamente, muncă fizică, animale, resurse adiționale. De asemenea, pe măsură ce tehnologia avansează și costurile de producție pentru aceasta devin mai accesibile, roboți precum farm.bot care realizează singuri însămânțarea unei grădini de legume, controlând mereu umiditatea, temperatura, necesarul de îngrășământ, etc vor fi soluții de bază pentru orice afacere din domeniul agricol ce vrea să se extindă. 
  • Soluții depozitare. Pentru producătorii de cereale devine esențială găsirea unei modalități de stocare a producției după recoltare, mai ales în condițiile în care piața incertă și modificările de legislație influențează negativ prețul de vânzare. Depozitarea în condiții optime și menținerea stocului pentru a putea vinde la un preț convenabil reprezintă o plasă de siguranță pentru producător în aceste vremuri. Mai mult decât atât, asocierea cu alți producători poate reduce semnificativ din costuri. 
  • Parteneriate eficiente. Crearea unei rețele de comunicare și susținere cu toți factorii implicați în proces este vitală. Producătorii de cereale și procesatorii, asociațiile locale și naționale reprezintă o sursă permanentă de informare și împărtășire de cunoștințe. Noile legi sau oportunități, tehniologiile moderne și trendurile globale sunt în schimbare, și uneori producătorilor le este greu să țină pasul cu toate acestea. Însă progresul impune o dezvoltare și analiză atentă pe toate palierele, învățarea fiind un proces continuu care diferențiază afacerile de succes.

BCR Social Finance, prin creditul AGRO îi ajută pe agricultori să își dezvolte în continuare afacerile, finanțând capital de lucru și investiții în mașini, echipamente și utiliaje noi sau second hand, terenuri agricole, deschidere sau modernizare puncte de lucru, etc. În plus, pentru cei care nu dispun de garanții, există creditul cu garanție europeană EaSi, care le permite fermierilor să primească finanțare pentru investiții sau capital de lucru.

 

Vezi avantajele pentru fiecare tip de credit și solicită o consultanță gratuită pentru a afla care sunt modalitățile prin care și tu îți poți crește afacerea. BCR Social Finance a ajutat mii de fermieri și agricultori să își mărească capacitatea de producție, oferindu-le soluții personalizate, adaptate specificului fiecărei afaceri. Având la dispoziție finanțarea potrivită, afacerile mici se pot devolta